شما این‌جا هستید

نوع سرورها در مرکز داده‌های گوگل (Google data center)

معمولاً گوگل در باره‌ی عملیات رایانه‌ای سکوت اختیار می‌کند، اما برای اولین بار روز چهارشنبه، این شرکت در کنفراسی در مورد افزایش بهره‌وری مرکز داده‌ها (data center)، از یک سخت‌افزار، در قلب توانمندی اینترنتی خود پرده برداشت.

اغلب سازمان‌ها، سرورهای خود را از شرکت‌هایی مانند Dell، Hewlett-Packard، IBM یا Sun Microsystems خریداری می‌کنند. اما گوگل که صدها هزار سرور دارد، برای مراکز اطلاعاتی خود به طراحی و ساخت سرور مبادرت ورزیده است. بن جای که تعدادی از سرورهای گوگل را طراحی کرده است، یکی از سرورهای جدید گوگل را برای حضار به‌نمایش گذاشت.

بن جای؛ از طراحان سرورهای گوگل
عکس از: استفان شنک‌لند

هر سرور دارای یک باطری دوازده ولت است که چنان‌چه در منبع اصلی برق مشکلی به‌وجود آید، به‌عنوان منبع تغذیه وارد مدار می‌شود. گوگل همچنین فاش کرد که از سال 2005 مراکز داده‌هایش در کانتینرهایی است که در هر کدام آن‌ها یک‌هزار و یک‌صد و شصت سرور تعبیه شده و انرژی مصرفی آن‌ها به دویست و پنجاه کیلو وات می‌رسد.

استفاده از باطری به عنوان منبع تغذیه‌ی کمکی و نیز پنهان‌نگاه‌داشتن این موضوع، باعث شگفتی تعدادی از متخصصانی که در مراکز نگهداری داده‌ها (با هزاران سرور)، عمری را صرف کرده‌اند، گردید. بن جای در مصاحبه اعلام کرد که گوگل از سال 2005 مشغول استفاده از این طرح بوده و اکنون ششمین یا هفتمین نسل این‌گونه سرورها را طراحی نموده است.

بن جای: «این پروژه‌ی منهتن ما بود.»

چرا باطری‌های توکار؟

اغلب مراکز بزرگ نگهداری داده‌ها، هنگام قطع برق (تا قبل از اتصال مجدد آن و یا شروع به کار یک مولد محلی برق) از یک دستگاه مرکزی به‌نام «منبع تغذیه‌ی بدون مکث (UPS)» استفاده می‌کنند. به گفته‌ی بن جای ساخت پشتیبان منبع تغذیه در داخل سرور، یعنی تطبیق دقیق بهای منابع تغذیه با تعداد سرورها. بن جای گفت: «این نوع منبع تغذیه از یو.پی.اس (UPS) مرکزی به‌مراتب ارزان‌تر است و  هیچ اتلاف ظرفیتی ندارد.»

نمای پشت از یک سرور گوگل
عکس از: استفان شنک‌لند

بهره‌وری عامل دیگری در محاسبه‌های مالی است. یو.پی.اس‌های بزرگ ۹۲ تا ۹۵ درصد بهره‌وری دارند و بنابراین انرژی تلف‌شده در آن‌ها قابل ملاحظه است. به گفته‌ی بن جای باطری‌های نصب‌شده در سرورها بهتر عمل می‌کنند و میزان بهره‌وری را به ۹۹/۹ درصد می‌رسانند.

سرور گوگل ۳/۵ اینچ (تقریباً ۸۹ میلی‌متر) ضخامت دارد (دو واحد رک یا 2 rack units). دارای دو پردازنده، دو دیسک سخت و هشت شکاف حافظه‌ی RAM در برد اصلی (motherboard) است. به گفته‌ی بن جای گوگل از پردازنده‌های x86 نوع Intel و AMD استفاده می‌کند. همچنین طرح استفاده از باطری، در تجهیزات شبکه نیز به‌کار گرفته شده است.

انتخاب‌شده از فیلم معرفی کانتینرهای مراکز داده‌ها در گوگل
عکس از: استفان شنک‌لند

در بهره‌وری و راندمان نه‌فقط موضوع بهینه‌سازی در مصرف انرژی و کاهش هزینه‌های برق مطرح است، بلکه کم‌کردن هزینه‌ی پروسه‌های خنک‌کردن و اتلاف حرارت نیز به‌نوبه‌ی خود دارای اهمیت است.

از: خبرهای مجله‌ی اینترنتی CNet