در این گزارش فقط به موارد جدید اشاره میشود و از توضیح امور معمول مرکز فنّاوری اطلاعات که با توجه به شرح وظایف این مرکز تعیین شده، خودداری میگردد. بهلحاظ مشغلهی فراوانی که در این مرکز وجود دارد، نگارش و ثبت گزارش روزانه مقدور نیست و لذا ممکن است برخی از فعّالیتهای انجام شده با گذر زمان بهفراموشی سپرده شده باشد. بنابراین، این گزارش بدون رعایت ترتیب خاصی بهبیان مهمترین موارد میپردازد.
1) ارتقاء نرمافزاری و سختافزاری بانک اطلاعاتی اصلی دانشگاه
بانک اطلاعاتی اصلی دانشگاه در حال حاضر بر روی آخرین نسخهی اوراکل (Oracle 11g R2) نصب شده که بهنوبهی خود روی آخرین نسخهی سیستم عامل لینوکس (Oracle Enterprise Linux 5 Update 4) نصب گردیده است. از نظر سختافزاری یک سرور HP با مشخصات ProLiant DL380 G6 مورد استفاده قرار گرفته است.
2) تغییرات اساسی در توپولوژی شبکه بهمنظور افزایش بهرهوری، کیفیت و امنیت
این تغییرات بر اساس یک طرح - که بررسی آن حدود یک ماه زمان بُرد - آغاز شد و تا کنون حدود ۸۰ درصد پیش رفته است.
3) طراحی، نصب و پیکربندی سویچهای اصلی ساختمانهای مجتمع
سویچ اصلی در مجتمع دانشگاه، در ساختمان مهندسی برق و از نوع Cisco Catalyst 4006 است. سویچهای اصلی در سایر ساختمانهای مجتمع از نوع Cisco Catalyst 2950 است که دارای سیستم عامل بوده و برای استفاده نیاز به پیکربندی دارد. این پیکربندی بر اساس تعداد شبکههای مجازی و موارد دیگر با توجه به امنیت لازم بر روی تکتک این سویچها اعمال شده است.
4) طراحی و پیادهسازی شبکههای مجازی (VLAN) بهمنظور استفاده از چند شبکهی مستقل بر روی یک بستر فیزیکی
عنوان شبکههای مجازی فعلی عبارت است از:
· شبکهی اداری
بهمنظور امنیت بیشتر و نیز بهبود ارتباطات، شبکهي اداری دانشگاه در یک بستر مجازی قرار گرفت.
· شبکهی کافینت
شبکهی کافینت دانشگاه مطابق برنامهای که در سال قبل (۱۳۸۸) عنوان شده بود گسترش یافت. به اینترتیب شبکهی کافینت از طریق فیبر نوری و با استفاده از یک لایهی مجازی به تمام ساختمانهای مجتمع دانشگاهی منتقل گردید.
· شبکهی کارگاهها
شبکهی کارگاههای دانشگاه، مطابق برنامهای که در سال قبل (۱۳۸۷) عنوان شده بود ایجاد شد. این شبکه به منظور جداکردن کامل کارگاههای رایانه، از شبکهی اداری دانشگاه و نیز دسترسی بهتر به اینترنت راهاندازی گردید. در حال حاضر هشت بخش از دانشگاه به این شبکه متصل است.
· شبکهی دوربینها
بهمنظور تفکیک کامل و جلوگیری از اتلاف پهنای باند ، شبکهی دوربینها نیز در ساختمانهای مرکزی و مجتمع دانشگاه، در دو لایهي مجازی قرار گرفت.
5) طراحی، ایجاد و راهاندازی وبگاه مرکز فنّاوری اطلاعات
در این وبگاه میتوانید به اطلاعات نسبتاً جامعی در بارهی صفحهها و وبگاههای مهم دانشگاه دست یابید. همچنین خبرهای مهم دنیای فنّاوری اطلاعات و نیز نرمافزار قابل مشاهده است. (وبگاه حاضر)
6) ایجاد وبگاه مستقل برای هر کدام از چهارده گروه آموزشی فعلی دانشگاه
هدف از راهاندازی این وبگاهها عبارت است از:
· ارائهی اطلاعات در مورد گروه آموزشی
· ارائهی اطلاعات در مورد استادان گروه آموزشی
· ارائهی اطلاعات در مورد کارشناسان گروه و آزمایشگاه در گروه آموزشی
· ارائهی اطلاعات در مورد سرفصل دروس و نیز نمودارهای درسی
· امکان مشاهدهی صفحهی اختصاصی استادان و کارکنان
· ارتباط بین استادان و دانشجویان از طریق وب توسط
7) توسعهی شبکهی کافینت دانشگاه به منظور افزایش تعداد کاربران
با افزودن یک سرور Mikrotik RouterOS به شبکهی کافینت و تغییر کلاس آن از C کلاس به B، از طرفی امکان کنترل پهنای باند برای این شبکه فراهم گردید و از طرف دیگر امکان ارتباط با شبکهی کافینت بهشکل قابل توجهی افزایش یافت.
8) طراحی، نصب و پیکربندی شبکهی بیسیم بهمنظور بسط شبکهی کافینت در ساختمان مرکزی و مجتمع دانشگاه
با تأکید و دستور صریح معاون محترم پژوهش و فنّاوری، در کمتر از یک هفته با آزمایشهای بسیار دو نقطهی مناسب انتخاب گردید و به این ترتیب دو دستگاه Access Point از نوع Mikrotik یکی در مجتمع دانشگاه و دیگری در ساختمان مرکزی نصب شد تا به این ترتیب حدود ۹۰ درصد از محوطههای است دو مجموعه تحت پوشش شبکهی بیسیم قرار گیرد. به این ترتیب دانشجویان و استادان میتوانند با استفاده از رایانهی همراه خود به این شبکه مرتبط شده و بدون محدودیت از وبگاههای دانشگاه استفاده نمایند. در صورت استفاده از حساب کافینت دانشگاه، این گروه از کاربران قادر به استفاده از شبکهی اینترنت نیز خواهند بود. برای کسب به اطلاع بیشتر به وبگاه مرکز فناوری اطلاعات (http://its.iaus.ac.ir/node/174) مراجعه فرمایید.
9) برنامهنویسی مجدد صفحهی ورودی سامانهی سیدا با فنّاوری آژاکس
سامانهی سیدا، سامانهای است که در حال حاضر برای امور اداری و آموزشی دانشجویان و استادان مورد استفاده است. گرچه این سامانه توسط شرکت سامانهساز مروارید نگارش یافته و توسط آن شرکت پشتیبانی میشود، اما لازم است بعضی از موارد منحصر به واحد سبزوار توسط مرکز فنّاوری اطلاعات سفارشی گردد. از جملهی این موارد صفحهي نخست این سامانه بود که به شکلی که ملاحظه میفرمایید تغییر یافته است. (https://morvarid.iaus.ac.ir)
10) بهروزرسانی مجوز امنیتی SSL برای وبگاه سامانهی سیدا
مطابق اطلاعات ما تا این لحظه واحد سبزوار نخستین و تنها واحدی است که از چنین امکانی برخوردار است.
11) اخذ مجوز امنیتی SSL برای سرویس رایانامهي دانشگاه (Email Service)
این عمل بهمنظور ایجاد امنیت اسم رمز کاربران هنگام ورود به سامانه، انجام شده است.
این وبگاه بهمنظور دسترسی آسان به مستندات و راهنماییهای لازم برای تحریر صحیح فارسی در رایانه راهاندازی گردید.
15) راهاندازی سامانهای برای ایجاد وبنوشت (وبلاگ)
تا کنون چهار بخش از دانشگاه با تأیید معاون محترم پژوهش و فنّاوری در این سامانه، وبنوشت ایجاد نموده و به انتشار مطالب مشغول هستند. نشانی اصلی این سامانه http://blog.iaus.ac.ir است. برای کسب اطلاعات در بارهی جزئیات وبنوشتها، به نشانی http://its.iaus.ac.ir/node/99 مراجعه فرمایید.
16) تکمیل نقشهی وبگاهها و صفحههای مهم
نقشهی وبگاه در وبگاه اصلی دانشگاه تکمیلتر شده و در حاشیهی چپ صفحهی اصلی عنوان و نشانی وبگاههای مرتبط و جنبی دانشگاه آمده است.
* مركز فنّاوری اطلاعات، لازم میداند كه از پشتیبانی ارزشمندِ جناب آقای دكتر امیراحمدی؛ معاون محترم پژوهش و فنّاوری، كمال تشكر و قدردانی را داشته باشد.
* با وجودیکه مدتی است جناب آقای پورمعظمی در بخش دیگری مشغول کار هستند، اما همچنان از کمکها و مشاورههای ایشان بهرهمند هستیم، که بهاین وسیله، تشکر و سپاسگذاری خود را اعلام میداریم.
* همچنین از زحمات ارزشمند جناب آقای مهندس مهذبی و نیز جناب آقای دهقانپور که علاوه بر وظایف تعریفشدهی خود، همکاری صمیمانهای با مرکز فنّاوری اطلاعات داشتهاند، نیز قدردانی و تشکر میشود. (آقای مهندس مهذبی مسؤولیت بخش پشتیبانی کاربران را بهعهده دارند. همچنین مسؤولیت بخش ارتباطات شبکه نیز بر عهدهی ایشان است. آقای هادی دهقانپور علاوه بر سمت اصلی خود در روابط عمومی، طی حکمی از سوی آقای دکتر امیراحمدی؛ معاون محترم پژوهش و فنّاوری، در بخش مختوای وب دانشگاه با مرکز فنّاوری اطلاعات همکاری میکنند.)